Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu na 7. Maršu bijelih rada u Brazilu

Oko 100 žena iz 33 zemalje, predstavnice organizacije Family farming iz Latinske Amerike, Kariba, Azije, Pacfika, Afrike i Evrope okupile su se u glavnom gradu Brazila kako bi učestvovale na 7. Maršu bijelih rada (Marcha das Margaridas) koji je održan 15. i 16. avgusta. Na maršu ove godine i Crna Gora ima svoju predstavnicu, generalnu sekretarku Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, Persidu Jovanović.

Blog Details
Marš predstavlja najveću političku akciju žena iz Latinske Amerike i okuplja preko 100.000 žena iz sela, šuma, voda i gradova na ulicama Brazilije. Dobio je naziv po Margaridi Mariji Alves koja je ubijena 1983. boreći se za pravo na zemlju, agrarnu reformu, obrazovanje, jednakost, prava i dostojan život radnika iz ruralnih područja. U ime ove borbe od 2000. godine, svake četiri godine u avgustu, na hiljade "bijelih rada" (Margaridas) iz cijelog Brazila marširaju tražeći pravdu, jednakost i mir na selu i u gradu. Ove godine moto je bio "Za rekonstrukciju Brazila i za dobrostanje" (Pela reconstrução do Brasil e pelo bem viver).

Tokom prvog dana događaja održane su brojne radionice koje se tiču ruralnih žena i problema sa kojima se one suočavaju, imale su priliku da izlože svoje proizvode. Održano je i nekoliko filmskih radionica koje prikazuju borbu žena iz ruralnih područja za zemlju i za svoja prava. U večernjim časovima nastupilo je zvanično kulturno i političko otvaranje Marša kojem su prisustvovali brojni ministri federalne vlade Brazila.
16. avgusta žene su marširale 4.5 km od Pavliaho Parque de Cidade do Esplanada dos Ministerios gdje su ih dočekali brojni ministri i predsednik države Lula da Silva.
Ministri su odgovarali na zahtjeve koje su im organizator marša dostavili u junu, neki od zahtjeva su proširenje učešća žena u politici, borba protiv nasilja, rasizma i seksizma, ekonomska nezavisnost, pristup zemlji i obrazovanju, bezbjednost hrane, ruralna proizvodnja povezana sa agroekologijom i univerzalizacija interneta i digitalna inkluzija.

Na kraju se obratio predsjednik Brazila, Lula da Silva i potpisao osam dekreta koji garantuju dostojanstven život žena na selu, kao na primjer kreiranje hitnog plana zemljišne reforme i nacionalni pakt za prevenciju femicida.

Fajlovi

  • Članak nema fajlove.