OPŠTINA MOJKOVAC I GISS: Sinjajevina da bude stočarska i turistička planina, za vojni poligon nema mjesta

Predstavnici Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, dogovorili su na današnjem sastanku inteziviranje saradnje, kao i da predsjednik Opštine razmotri mogućnusti poništavanja saglasnisti Opštine Mojkovac kojim je bivša lokalna vlast Ministarstvu odbrane dala zeleno svijetlo za uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini.

Blog Details
Dogovoreno je i da će Opština Mojkovac i GI Sačuvajmo Sinjajevina itezivirati saradnju koja bi za rezultat imala uspostavljanje regionalnog parka prirode u skladu sa elaboratom koji je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.
Cilj Opštine i GI Sačuvajmo Sinjajevinu je da se u budućnostii počne sa intezivnim razvojem infrastrukture na Sinjajevini kako bi se ona osim kroz poljoprivredu u razvijala i kao turistička destinacija.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, izrazio je zadovoljstvo zbog najavljene saradanje sa GI Sačuvajmo Sinjajevinu i obećao da će nova lokalna samouprava činiti sve kako bi Sinjajevinu zaštitili od svakog oblika devastacije.

„Drago nam je da je GI Sačuvajmo Sinjajevinu prepoznala potencijale nove lokalne samouprave kada je u pitanju zaštita i valorizacije ove planine. Jedan od prvih poteza koje ću u narednim danima inicirat biće da se povuče odluka koju je donijela bivša lokalna vlast kojom su dali saglasnost za uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini“, rekao je Delić.
On je naglasio da Sinjajevina treba da se razvija kao stočarska i turistička destinacija koja će privlačiti turiste iz svih krajeva svijeta.

Predsjednik GI Sačuvajmo Sinjajevinu Milan Sekulović upoznao je Delića da njihova organizacija okuplja članove iz svih gradova koji gravitiraju i koriste Sinjajevinu, a to su Mojkovac, Kolašin, Šavnik, Žabljak, Danilovgrad i Bijelo Polje, te da je njihov cilj da sa Sinjajevine bude uklonjen vojni poligon, a da se proglasi zaštićeno područje, odnosno regionalni park prirode.

On je istakao da osim na lokalnom planu GI Sačuvajmo Sinjajevinu intezivno radi na internacionalnom planu zaštite Sinjajevine, obzirom da je GI Sačuvajmo Sinjajevinu od nedavno član dva svjetska konzorcijuma ICCA i ILC.

Osim Sekulovića, delegaciju GI Sačuvajmo Sinjajevinu, koja je razgovarala sa predsjednikom Delićem, činili su Danilo Vuković, Zoran Knežević, Vlado Šuković, Mileva Jovanović i Marijan Jovanović.

„Ohrabrujuća je i pohvalna inicijativa novoizabranog predsjednika Opštine Mojkovac da započne i zvaničnu proceduru sa zvaničnog nivoa da se odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini poništi. Drago nam je da smo apsolutno saglasni da Sinjajevina treba da se razvija kao poljoprivredno i turističko dobro, jer će na taj način naša planina biti zaštićena, ali i ekonomski će doprinijeti Opštini Mojkovac i cijeloj Crnoj Gori. Sa gospodinom Delićem smo dogovorili dalju intezivnu saradnju, koja će biti na korist Sinjajevine i samim tim Mojkovca i drugih gradova koji gravitiraju našoj planini“, naveo je Sekulović.

Zajedničko saopštenje: Opština Mojkovac i GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Fajlovi

  • Članak nema fajlove.